31-07-2018

Jacquet predikant toch werkkleding

Jacquet predikant toch werkkleding

Een predikant kocht een jacquet voor de uitoefening van zijn ambt. In zijn aangifte voerde hij de aanschafkosten op als aftrekbare kosten van werkkleding. Daar was de Belastingdienst het niet mee eens. De rechtbank gaf de Belastingdienst gelijk. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof anders. Waarom?

Vast komt te staan dat het jacquet is gekocht in een speciale winkel voor ambtskleding. Vanwege de knopen en hoge sluiting is dit jacquet specifiek geschikt voor de werkzaamheden van een predikant. Deze herkenbare onderdelen maken het jacquet minder geschikt voor privégebruik. Het gerechtshof acht de verklaring van de predikant, dat hij het jacquet ook nooit privé draagt, aannemelijk. Van dagelijks (privé)gebruik is in ieder geval geen sprake.

Tip: Zowel de Belastingdienst als belastingplichtigen laten zo nu en dan de grens van een wettelijk begrip door de rechter toetsen. Als u werkkleding nooit privé draagt, en deze door een bijzondere uitvoering ook minder geschikt is voor privégebruik, kan sprake zijn van aftrekbare kosten.